Emotionele intelligentie

Emotioneel quotient (EQ)

Emotioneel quotiënt (EQ) (ook wel EI = Emotionele intelligentie) staat voor de vaardigheid je eigen emoties en die van anderen te herkennen, en daar verstandig mee om te gaan.

Ben je slimmer of positiever als je emotioneel intelligent bent? Nee, dat hoeft niet. Emotioneel intelligente mensen hebben sneller en beter door hoe emoties invloed hebben op hun gedachtenpatronen, fysieke sensaties, handelingen en beslissingen. Ze kunnen hun emoties voor zich laten werken in plaats van tegen zich. Daardoor kunnen ze hun handelingen en gedachten sturen in de richting van een door hen gewenst resultaat. Zij weten hun eigen emoties en die van anderen te gebruiken als een waardevolle, belangrijke bron van informatie die hun helpt voor kleine en grote uitdagingen oplossingen te vinden.

Wat is de “Emotional Quotient”?

EQ verwijst naar het meetsysteem dat individueel of in groepsverband wordt gebruikt om emotionele intelligentie te meten. De emotional quotient waarmee ik werk in samenwerking met TSI Benelux, is ontwikkeld door dr. Izzy Justice en dr. Bill Bonnstetter. Het is een assessmentinstrument gebaseerd op het vijfdomeinenmodel dat de basis vormt van emotionele intelligentie:

  • zelfbewustzijn gaat over de vaardigheid de eigen stemmingen, emoties, gevoelens en motivaties te herkennen en te plaatsen, alsmede hun effect op de omgeving te begrijpen.
  • zelfregulatie betreft het vermogen om de impact van (ontregelende) impulsen, emoties en stemmingen op handelingen, acties en beslissingen te beperken door ze te reguleren. Kort gezegd: het vermogen om eerst te denken en dan pas te doen.
  • motivatie gaat over de passie om te werken met meer dan alleen noodzaak, salaris, of status als motivatie. En over de intrinsieke neiging om actie te ondernemen en doelen na te streven met energie, volharding en optimisme, zelfs als het tegenzit.
  • empathie heeft te maken met de vaardigheid de emoties en gemoedstoestand van andere personen te herkennen, begrijpen en interpreteren.
  • sociale vaardigheden gaat over het vermogen om wederzijds bevredigende relaties op te bouwen en te onderhouden, en een loyaal sociaal netwerk in stand te houden.

EQ en schriftelijk communiceren

Een EQ-analyse kan onder andere ingezet worden bij communicatie, dus ook bij schriftelijke communicatie. Weten wat jouw EQ is en wat jouw sterke kanten zijn en wat juist de valkuilen, helpen je bij het formuleren van je schriftelijke boodschap.

Het fijne aan emotionele intelligentie is dat je door inzicht en transformatie op het emotionele vlak kunt blijven groeien, privé en professioneel. In tegenstelling tot IQ, dat over het algemeen stabiel blijft gedurende een mensenleven, ontwikkelt EQ zich bij de meeste mensen door de jaren heen door de levenservaring. Daarnaast kun je door inzicht, begeleiding en oefening emotionele intelligentie een extra impuls geven of in een hoger tempo ontwikkelen dan het tempo dat ‘het klimmen der jaren’ voorschrijft.

 

Home