Mijn naam is Tineke Ras Marees. Ik ben de bedenker van Schrijfexpressie. In Schrijfexpressie kan ik mijn grootste passies kwijt. Hoe dat zo gekomen is? Dan moet ik een tijdje terug in de tijd.
Ik was 8 jaar en mocht van mijn ouders een instrument leren bespelen en een sport kiezen. Ik koos voor de piano en, tot verwondering van mijn ouders, voor ballet. Ballet! Daar ging ik als klein meisje in een zwart pakje, met een piepklein rokje eraan vast, zwarte maillot en balletschoentjes. Vanaf de eerste les was ik verkocht. Ik ben nooit meer gestopt met dansen. Ik heb in de loop der jaren aan verschillende vormen van ballet gedaan: klassiek, jazz, modern en dansexpressie. Later kwamen daar aanverwante bewegingsvormen bij zoals bodyshape, yoga, en callenetics.
Ik was bijna 16 jaar toen mijn balletlerares voorstelde auditie te doen voor de academie. Daar stond ik met tientallen andere meisjes bijna opgepropt in een zaal. Ik mocht door naar de volgende ronde. Wow. Ook die tweede ronde ging fantastisch. We bleven met een clubje van ongeveer 20 meisjes over voor de laatste, meest intensieve ronde. Voor 16 meiden was dit het eindpunt, 4 werden toegelaten tot de academie, waaronder ik. Wat was ik blij. En trots. Dat ik dit gehaald had!
Mijn blijdschap duurde niet lang. Mijn ouders spraken een veto uit. Ik mocht alles studeren wat ik wilde, maar naar Amsterdam, naar een balletacademie? Nee, dat ging niet gebeuren. Mijn wereld stortte in.
Ik werd recalcitrant. Verder studeren na mijn middelbare school? Nee. Ballet of anders niks. Dus ging ik solliciteren. Werken in de toeristisch sector leek mij erg leuk, en wonderwel lukte het mij om in mijn woonplaats, Weert, bij de VVV terecht te komen. Ik was daar informatrice en ‘bureauhoudster’. Dat betekent dat ik de enige medewerker was en verantwoordelijk was voor het reilen en zeilen van de VVV. Mijn directeur was Gerard Knuvelder jr. Hij was voorlichtingsambtenaar bij de gemeente en onbezoldigd VVV-directeur. Van hem heb ik vreselijk veel geleerd. Hij leerde mij zien (nota bene als ambtenaar!) hoe je aantrekkelijk kunt schrijven. Een VVV-tekst mag immers nooit saai zijn. Hij heeft ook zijn liefde voor mooi en goed drukwerk met mij gedeeld. De rest van mijn carrière heb ik enorm veel plezier gehad van al zijn adviezen.
Het zal niet verbazen dat ik ook in al mijn andere functies veel heb geschreven. Ik had duidelijk de smaak te pakken. Ik heb enkele lesboeken geschreven en ik heb de leiding gehad over een afdeling Klantenservice. Ook dat was een belangrijke stap, want ik heb daar geleerd om met emoties van de briefschrijver om te gaan. Dat ging aanvankelijk wel met enkele blunders gepaard. Ik las soms te snel over de werkelijke bedoeling van de briefschrijver heen en gaf daarom niet altijd het juiste antwoord. Soms wilde de briefschrijver alleen maar wat aandacht voor het probleem dat hij meldde. Als ik dan aankwam met excuses en afwijzen van de aansprakelijkheid, nee, dan scoorde ik echt niet. Integendeel. Dan werd zo’n brief alsnog een klacht.
In 1994 begon ik zelf lesboeken uit te geven. Uitgeverij ToerBoek was bijna 15 jaar mijn lust en mijn leven. Ik leerde de Nederlandse taal nog beter beheersen. Ik ontwikkelde een schrijfstijl die ik voor verschillende onderwijsniveaus kon gebruiken. Ook dat ging niet van de ene op de andere dag. Dat is een leerproces geweest. Een soms kostbaar leerproces. Een boek dat te moeilijk is voor een bepaald opleidingsniveau, verkoopt niet. En dan maak je als uitgever veel kosten zonder dat daar inkomsten tegenover staan. Pijnlijk!
In 2008 heb ik mijn uitgeverij verkocht. Vanaf dat moment heb ik veel onderwijskundig advies- en ontwikkelwerk gedaan, lesstof geschreven én communicatietrainingen gegeven. Al snel ging ik mij op trainingsgebied toeleggen op de schriftelijke communicatie: het schrijven van brieven, e-mails, rapporten, offertes, webteksten, noem maar op. Uiteindelijk heb ik nu de weg naar aantrekkelijk schrijven gevonden in een combinatie van verschillende leervormen die de deelnemer naar een nieuwe, eigen en aantrekkelijke schrijfstijl voert.
Ondertussen ben ik altijd maar doorgegaan met dansen. Ik heb ook een aantal jaren les gegeven. En o, wat was ik toen mijn ouders ineens dankbaar. Want ik vond balletles geven leuk, heel erg leuk zelfs. Maar de vier uur die ik gaf, vond ik meer dan voldoende. Ik moest er niet aan denken dat ik twintig uur balletles zou moeten geven…
Met Schrijfexpressie kan ik mijn passie voor schrijven én dansen goed kwijt. De workshop Bewegen op tekst is een unicum. Die workshop is ingegeven door mijn eigen ervaring met vrije expressie, dansexpressie zo je wilt. Vrije expressie heeft mij geholpen te worden tot wie ik nu ben. Ik wil die kennis graag overdragen!
Als je meer wilt weten over vrije expressie, klik dan hier.
Voor de workshop Bewegen op tekst, klik je hier.
Een verhaal is nooit af. Maar dit verhaal heeft wel een heel bijzonder vervolg, want in september 2014 ging een grote wens in vervulling. Ik heb een tweejarig dansopleiding gevolgd aan de ‘Voortgezette opleiding Docent Dansexpressie’. De opleiding heb ik afgerond en ik geef heel blij iedere maandagochtend een les Dansexpressie.
De volgende mensen en organisaties hebben mij op weg geholpen bij het uitwerken van mijn concept Schrijfexpressie:
Ben Tiggelaar. Ik volgde zijn seminar Dit wordt jouw jaar en las zijn boek. Ik begreep dat dansen nog altijd mijn passie was.
Next Business Model. De brainstromsessies met Lex gaven mij inzicht in wat mijn klanten willen en wat ik op dat gebied te bieden heb.
De training Trainers aan de Top van Selma Foeken hielp mij met het rangschikken van mijn gedachten en stimuleerde om echt aan de slag te gaan met een nieuw concept.
Mieke van Communiceer Nu begreep precies wat ik bedoelde en bouwde deze website. Ook maakte zij alle foto’s van mij die zij kunstig tot een header verwerkte.
Marcia Mulder, die mij weer aan het dansen kreeg na een langdurige blessure.
Als je effectief wilt communiceren, moet je geloofwaardig zijn. Je bent alleen geloofwaardig als je eerlijk bent. (Frits Spits)