Als je een training bij Schrijfexpressie of Bureau TRM volgt, dan laat ik altijd een aantal handige boeken en naslagwerken zien. Het zijn boeken die ik zelf regelmatig of soms zelfs dagelijks gebruik zoals het Groene boekje. Ik vind het namelijk overbodig om te weten hoe je bijvoorbeeld przewalskipaard schrijft. Het is een woord dat ik zelf zelden of nooit nodig heb, dus waarom zou ik dat moeten weten? Ik zoek zo’n woord dan liever even op. Ik geef op deze pagina een overzicht van handige boeken. Het bespaart je een hoop zoekwerk. Je kunt op de afbeeldingen klikken om bij een site te komen waar je het boek kunt bestellen.
Het Groene boekje mag natuurlijk niet ontbreken bij iemand die correct wil schrijven. Ik heb het zelf altijd op mijn bureau liggen. De grammaticaregels en de juiste spelling in een handzaam boekje. Dat is toch ideaal! Heb je het nog niet? Klik op de afbeelding om het te bestellen.
Voor de woordenlijst is een leidraad met grammaticaregels opgenomen. Hoe vervoeg je een woord dat we hebben overgenomen uit het Engels? En wanneer gebruiken we nu een verbindingsstreepje of een spatie? Welke woorden schrijf je met een hoofdletter?
Liever een digitale versie? Vanuit elke willekeurige Office-toepassing voor Windows, zoals Word, kun je de spellingchecker van het Elektronische Groene Boekje versie 3.0 aanroepen. De spellingchecker bevat alle woorden uit het Groene Boekje. Verkeerd gespelde en onbekende woorden worden rood onderkringeld op je scherm.
In een apart scherm kunt u alle informatie uit het Groene Boekje bekijken. De complete tekst van de Leidraad, de tekst met uitleg van spellingregels, is opgenomen.
Ook deze versie kun je bestellen via het aanklikken van de afbeelding!
Schrijfexpressie gaat voor duidelijk taalgebruik. Waarom moeilijk doen als het veel eenvoudiger kan? Je maakt je teksten niet alleen beter leesbaar, het schrijft ook sneller. Daarom beveel ik dit boek van harte aan.
Samenvatting
Waarom hebben managers het steeds over targets? Waarom blijft een gemeentelijke brief zelfs na drie keer lezen onbegrijpelijk? Waarom geeft een politicus nooit gewoon antwoord op een vraag? Waarom faciliteren onderwijzers het zelflerend vermogen van leerlingen, en geven ze niet gewoon les? Dat komt allemaal door vaagtaal, een ernstige taalaandoening die razendsnel om zich heen grijpt.
Wil je meer weten of het boek bestellen? Klik dan op de afbeelding.
Bij trainingen zet ik zelf graag dit handzame boekje in. Het leest prettig en behandelt vrijwel alle onderwerpen die met (zakelijke) communicatie te maken hebben. Voorbeelden verduidelijken de theorie. Ook Eric Tiggeler houdt van helder taalgebruik en is een tegenstander van ‘vaagtaal’.
Correspondentie van vandaag is helder, positief en kernachtig. En precies toegesneden op de situatie: met de juiste opbouw, toon en stijl.
Als je dit boek wilt bestellen of meer over de inhoud wilt lezen, dan kun je op de afbeelding van het boek klikken.
Dit naslagwerk geldt al sinds 1979 als hét kompas voor schrijvend Nederland en Vlaanderen. Voor wie de leidraad in het Groene Boekje te lastig vindt, is de Schrijfwijzer een uitkomst.
De Schrijfwijzer geeft antwoorden op vragen waarmee iedere schrijver worstelt. Hoe schrijf ik zó dat de lezer niet afhaakt? Wat is de functie van de puntkomma? Hoe schrijf ik overzichtelijke zinnen?
Deze nieuwste editie uit 2012 behandelt ook de meest recente taalkwesties. Renkema besteedt veel aandacht aan stijlverschillen en het digitale schrijfproces.
Het boek geeft bovendien toegang tot de Schrijfwijzeracademie op www.schrijfwijzer.nl en www.schrijfwijzer.be waar de tekst van het boek gemakkelijk doorzocht kan worden. Ook biedt de site veel extra’s zoals video’s en stijloefeningen.