Stap 3 – Workshop ‘Bewegen op tekst’

Visualisatie maakt zichtbaar wat er omgaat in iemand. (Prof. Martin Eppler)

Met de workshop vrije expressie gaan we ontdekken wat woorden, zinnen en teksten met ons doen. Welke emoties brengen teksten teweeg en hoe kunnen we een andere emotie oproepen? We gaan bewegen op tekst!

Vrije expressie is een bewegingsvorm waarbij het om drie elementen gaat:

 • het gebruik van de ruimte
 • de beweging van het lichaam
 • de expressie (gevoel, emotie).

MJH_0027 kleinJe wordt een betere schrijver als je je realiseert welke emotie je wilt oproepen, welk gevoel je wilt delen of wat je wilt uitstralen. Schrijven is een samenwerking van lichaam en geest. Het is niet alleen een technische vaardigheid, het gaat niet alleen om het schrijven van letters in correcte spelling en grammatica. Schrijven is een samenspel van techniek (het schrijven als handeling) en gevoel (de juiste toon treffen). Als je blij denkt, dan ben je beter in staat om blij te schrijven dan als je negatief denkt.

Leonardo da Vinci zei al: “Als geest en hand niet samenwerken, ontstaat er geen kunst.”

Nu hoeven we geen kunst te maken met onze teksten, maar het geeft wel goed de essentie weer.

Tijdens de workshop gaan we uitbeelden wat een tekst met ons doet als we een tekst lezen, als wij dus de ontvanger zijn. We gaan ook uitbeelden wat we zelf willen schrijven. Je leert je grenzen verleggen en je ontdekt welk gevoel je moet opwekken om een bepaalde emotie in je teksten te leggen. Je kunt dat bij het schrijven van allerlei soorten teksten toepassen, zowel zakelijk als privé.

De opbrengst van de workshop puntsgewijs:

  • je gaat met meer zelfvertrouwen schrijven
  • je weet dat teksten een emotie oproepen, bedoeld of onbedoeld, die tot bepaald gedrag (actie of reactie) leiden
  • je leert vanuit je eigen gevoel betere woorden te kiezen, betere zinnen te formuleren door bij jezelf te rade te gaan wat dat met je doet
  • je gaat je eigen grenzen verleggen door een beter gebruik te maken van de ‘ruimte’, van de mogelijkheden die woorden en formuleringen je bieden
  • je gaat vrijer schrijven, de beweging leert je vrijer te denken
  • je leert je doel nog beter te formuleren in een tekst.

 

De cursist wordt zich bewust van de vele mogelijkheden die er zijn om hetzelfde verhaal op verschillende manieren te vertellen en wat iedere manier doet met de lezer. (Een deelnemer)

Lees hier verder over Stap 4 – Keuzemodule.